آرتروز شانه در اثر آسیب دیدگی غضروف پوشاننده اطراف مفصل شانه ایجاد می شود. با تخریب غضروف، استخوان ها روی هم ساییده می شوند و باعث ایجاد آرتروز می شود که با درد شدید در مفصل شانه، گرفتگی مفصل، محدود شدن حرکت و کاهش انعطاف پذیری مفصل همراه می باشد.
شانه دارای دو مفصل می باشد، یکی مفصل اخرمی- چنبری که در محل اتصال چنبر(ترقوه) به استخوان ترقوه قرار دارد و یکی مفصل شانه است که در محل اتصال استخوان بازو به استخوان شانه قرار دارد. آرتروز این دو مفصل را درگیر می کند، تخریب پوشش غضروف ها علت اصلی ایجاد آرتروز است.
استخوان ها روی یکدیگر علاوه بر اینکه برای بیمار ایجاد درد می کند سبب ایجاد استئوفیت ( خارهای استخوانی ) در مفصل شانه می شود.
آرتروز شانه در اثر انجام ندادن تمرینات حرکتی و بالارفتن سن ایجاد می شود .افراد بالای ۵۰ سال بیشتر در معرض آرتروز قرار دارند زیرا با افزایش سن غضروف ها انعطاف پذیری خود را از دست می دهند و آسیب پذیرتر هستند و باعث از بین رفتن مفصل می شوند.
آرتروز شانه می تواند سبب ناتوانی افراد در انجام کارهای روزانه شود. شدت درد آرتروز در فصول مختلف کم و زیاد می شود. به عنوان مثال در فصول سرد، درد آرتروز افزایش می یابد.
دلایل ایجاد آرتروز شانه
از دلایل ایجاد آرتروز شانه میتوان به افزایش سن، بیماری نقرس، بیماری رماتیسم مفصلی، عوامل ژنتیکی، سابقه جراحی شانه، وارد شدن ضربه به مفصل شانه، سابقه شکستگی یا دررفتگی شانه، وارد شدن فشار بیش از حد به شانه، ناهنجاری مادرزادی مفصل شانه، انجام فعالیت هایی مانند بالا نگه داشتن اجسام سنگین در بالای سر، پرتاب کردن جسم سنگین، انجام فعالیت های سنگین که به مفصل شانه فشار وارد می کند و … اشاره کرد .
احتمال بروز آرتروز شانه در خانم ها شایع تر از آقایان است.
آرتروز شانه درمان قطعی ندارد اما با روش های مختلف می توان آن را کنترل کرد.
با استفاده از روش های دارو درمانی، فیزیوتراپی، تزریق به مفصل، تمرینات مخصوص، تزریق اوزون به مفصل، تزریق ژل به مفصل و عمل جراحی می توان آرتروز را کنترل کرد و از پیشرفت آن جلوگیری کرد.

علائم آرتروز شانه
- محدودیت حرکتی
- احساس درد در هنگام فعالیت
- ورم کردن مفصل
- سفت شدن شانه
- احساس خشکی در مفصل
- ناتوانی در بلند کردن اجسام با دست
- ناتوانی در بالا بردن دست
- ناتوانی در انجام کارهای روزانه مانند لباس پوشیدن
- صدا دادن شانه در اثر ساییدگی استخوان ها روی یکدیگر
- احساس درد در بازو و دست
- ضعف عضلات شانه
- حساس شدن به لمس
- کاهش حرکت مفصل شانه
- گرفتگی مفصل که با صدایی مثل تلق تلق همراه است.
- ضعیف شدن ماهیچه ها
- ضعیف شدن رباط ها، مفصل ها و تاندون های اطراف مفصل

تشخیص و درمان آرتروز شانه
برای تشخیص آرتروز شانه توسط پزشک شرح حال بیمار ، معاینات فیزیکی و استفاده از اشعه ایکس مورد نیاز است.پزشک با انجام معاینات فیزیکی وضعیت و علائم بیمار نظیر حساسیت به لمس ،دامنه حرکتی و … را ارزیابی می کند و با توجه به آن درمان را شروع می کند.
-
- هدف از درمان آرتروز بازگشت عملکرد مفصل شانه به حالت طبیعی خود و کاهش درد در این ناحیه می باشد.
- بعضی از فعالیت های سنگین و برخی ورزش ها سبب فشار آمدن به مفصل شانه و درد در آن می شوند . در مرحله درمان باید از انجام این فعالیت ها که سبب آسیب دیدن و سایش غضروف ها می شود خودداری کرد.
- قرار دادن کمپرس آب گرم در ناحیه شانه و گرم نگه داشتن آن می تواند درد را تسکین دهد .
- در هنگام احساس درد شدید در مفصل باید به مفصل استراحت داد و از ادامه دادن فعالیت های بدنی جلوگیری کرد.
- انجام تمرینات منظم می تواند سبب تقویت عضلات شانه بشود و افزایش دامنه حرکتی شانه بشود.
- استفاده از داروهای ضد التهاب با تجویز پزشک سبب کاهش درد و التهاب شانه می شود .
- تزریق کورتیزون به داخل مفصل شانه سبب کاهش موقتی درد می شود.
- استفاده از مکمل های حاوی گلوکزآمین در درمان آرتروز موثر می باشد.
- تزریق هایلورنیک اسید سبب لغزنده شدن مفصل شانه می شود.
- فیزیوتراپی یکی از روش های درمان آرتروز است .فیزیوتراپی با استفاده از حرکات و تمرینات خاص باعث می شود که از پیشرفت بیماری جلوگیری شود .این روش می تواند به بهبود حرکت شانه کمک کند و درد را دربیمار کاهش دهد .
- فیزیوتراپیست از روش هایی مانند درمان دستی،الکترو تراپی،تمرین درمانی، لیزر تراپی برای درمان آرتروز شانه استفاده می کند که با انجام تمرینات کششی و استقامتی همراه است.
- غیر از این روش ها بسته به تشخیص پزشک می توان از عمل جراحی در درمان آرتروز شانه نیز استفاده کرد .

انواع جراحی های آرتروز شانه عبارتند از :
- آرتروسکوپی شانه:در این روش جراح چند برش کوچک در سطح پوست ایجاد می کند و یک دوربین کوچک وارد بدن بیمار میکند تا قسمت هایی از مفصل شانه که احتیاج به ترمیم دارد را شناسایی و درمان کند.
- تعویض مفصل شانه: در این روش مفصل بیمار با یک مفصل مصنوعی جایگزین می شود .
بیمارستان فیزیوتراپی تندیس :
بیمارستان فیزیوتراپی تندیس واقع در تهران، بلوار آفریقا، خیابان تندیس ارائه دهنده خدماتی همچون : درمان اختلالات کف لگن، درمان بیماری لنف ادم، درمان بیماری واژینیسموس در کوتاه ترین زمان ممکن به کمک جدیدترین و بروز ترین تجهیزات روز دنیا جهت دریافت مشاوره کافیست با شماره های زیر در تماس باشید.
۰۲۱-۷۵۲۵۴۲۲۸
پیام بگذارید