• info@tandisphysiotherapy.ir
  • 09354116088

فیزیوتراپی زانو

زانو یکی از اندام‌های حیاتی و مهم بدن محسوب می‌شود. اگر این عضو مهم بدن دچار آسیب شود، می‌توان آن را با شیوه‌های درمانی‌ای که وجود دارد، درمان کرد. تمرینات تقویتی و حرکتی خاصی وجود دارد که پزشک معالج می‌تواند با صلاح‌دید خود آن را برای بیمار تنظیم کند. اما در برخی از موارد درمان زانو درد فقط با عمل جراحی میسر خواهد شد و گریزی هم از آن نیست.

عوامل بروز درد در زانو

زانودرد می‌تواند به دو دلیل به وجود بیاید: دلیل اول آنکه زانوی فرد در اثر شکستگی آسیب‌ دیده باشد و این ضرب دیدگی باعث احساس درد در زانوی فرد شود. دلیل دوم این است که مفصل فرد دچار آسیب شده باشد. همچنین باید توجه داشت که اضافه وزن و چاقی هم می‌تواند باعث به وجود آمدن احساس درد در زانو شود.

 ورزشکاران نیز باید تمام جوانب احتیاط را رعایت کنند. چرا که ورزش‌هایی که به زانو فشار می‌آورند می‌توانند به آن آسیب‌‍‌های جدی وارد کنند. معمولا از این آسیب تحت عنوان التهاب مفصل یاد می‌کنند. گفته می‌شود درد ناشی از آسیب زانو ممکن است در نواحی لگن و یا مچ پا احساس شود. چرا که اعصاب منتقل‌کننده‌ی حس درد به زانو با عصب منتقل‌کننده‌ی حس درد به لگن و مچ پا نزدیک هستند.

افراد درگیر با زانودرد

با توجه به تغییر شیوه‌ی زندگی انسان‌ها باید گفت که زانودرد دیگر سن و سال نمی‌شناسد. امروزه حتی جوان‌هایی که فعالیت روزمره‌ی بالایی دارند و یا حتی ورزش می‌کنند ممکن است دچار زانودرد شوند. ورزشکاران باید بدانند که با انجام تمرین‌های سنگین ورزشی ممکن است به زانوی خود آسیب وارد کنند. ورزش‌هایی مثل اسکی و بدن‌سازی  اگر اصولی انجام نشوند بسیار خطرآفرین خواهند بود. اما در حقیقت بیشتر کسانی که با زانو درد درگیرند افراد سالمند هستند.

علائم آسیب‌دیدگی زانو

اگر علائم زیر را در زانو احساس کردید لازم است به پزشک مراجعه کنید:

  • ۱-به صدا درآمدن استخوان زانو به هنگام فعالیت روزمره
  • ۲-احساس درد و ناتوانی در راه رفتن
  • ۳-شواری در راه رفتن به دلیل ناپایداری زانو
  • ۴-احساس داغی بر روی سطح پوست
  • ۵-احساس سفتی در ناحیه‌ی زانو و حساسیت به لمس
  •  

علائم آسیب‌دیدگی زانو

درمان زانو درد

بسیاری از افراد به دنبال راه‌حل‌های خانگی برای درمان زانودردشان هستند. در موارد بسیاری این راه‌حل‌های خانگی موثر هستند و احساس درد در فرد کاهش پیدا می‌کند. روش‌هایی مثل گذاشتن بالش به زیر زانو موقع خواب، بستن نوارها و باند‌های مخصوص زانوی موجود در داروخانه‌ها به هنگام فعالیت روزانه، استفاده از داروهای مسکن مجاز برای کاهش درد، شنا کردن و آب گرم و بسیاری از روش‌های دیگر. اگر احساس درد آنقدر شدید باشد که با این راه‌حل‌ها کاهش پیدا نکرد فرد باید به پزشک مراجعه کند و دوره‌های درمانی فیزیوتراپی را بگذراند و یا عمل جراحی انجام دهد.

فیزیوتراپی زانو

در فیزیوتراپی زانو پزشک معالج زانوی فرد را برای ورم‌ها، دردها، آسیب‌دیدگی‌ها، فشار ناشی از کشیدگی مفصل‌ها و… بررسی می‌کند. همچنین با اصلاح الگوهای حرکتی می‌توان بسیاری از آسیب‌ها را برطرف کرد. تمرین‌های فیزیوتراپی که فیزیوتراپیست به بیمار می‌دهد برای بهبود تعادل او بسیار مهم هستند، چرا که زانو درد می‌تواند تعادل فرد را دچار مشکل و آسیب کند. 

توجه به این نکته بسیار ضروری است که روش‌های متعددی برای فیزیوتراپی زانو وجود دارد که پزشک معالج با توجه به شرایط بیمار آن‌ها را انتخاب می‌کند و روند درمان را با آن‌ها پیش می‌برد. 

فیزیوتراپیست می‌تواند با تحریک عضله و عصب، بافت‌های آسیب‌دیده‌ی زانو را درمان کند. برای ترمیم بافت‌های آسیب‌دیده، شاک ویو نیز بسیار کاربردی و تاثیرگذار است.

این عمل که در فیزیوتراپی انجام می‌شود با فرستادن امواج صوتی پرقدرت درصدد ترمیم بافت‌ها برمی‌آید. با توجه به شدت آسیب فرد در ناحیه‌ی زانو فیزیوتراپ می‌تواند از روش سرما و گرما برای درمان زانوی بیمار استفاده کند. این روش برای دردهای ابتدایی و کم‌تر کارآمد خواهد بود. در گرمادرمانی با استفاده از افزایش دمای بدن جریان خون افزایش پیدا می‌کند. 

در بسیاری از موارد افزایش جریان خون می‌تواند موجب بهبود زانو درد بیمار شود. همچنین افزایش دما در مواردی موجب کاهش درد در بدن بیمار می‌شود. گرما درمانی می‌تواند به دو روش خشک و مرطوب انجام شود.

 در روش اول از منابع گرمایی خشک مانند پد گرم، بسته‌های خشک گرما و حتی سونا استفاده می‌کنند در روش دوم هم که گفته می‌شود موثرتر از روش اول است با استفاده از حوله های بخار، بسته‌های گرمای مرطوب و یا حمام های گرم به بیمار کمک می‌شود. در سرما درمانی هم با کاهش جریان خون در یک نقطه‌ی خاص التهاب و تورم اطراف مفصل و یا تاندون‌ها کاهش داده می‌شود. در سرما درمانی هم از روش‌های متعددی برای درمان استفاده می‌شود که با توجه به نظر پزشک بیمار در جلسات درمانش از آن‌ها استفاده می‌کند.

فیزیوتراپی زانو

روش دیگری که در فیزیوتراپی با آن سعی در ترمیم زانوی آسیب‌دیده می‌کنند، فیزیوتراپی با دستگاه است. ابتدا فیزیوتراپ از بیمار می‌خواهد که با سرعت بسیار کمی بر روی تردمیل راه رود تا بتواند نقاط آسیب دیده و حساس را پیدا کند. سپس با استفاده از دستگاه‌های مخصوص اقدام به درمان بیمار می‌کند. دستگاههای متعددی برای درمان وجود دارد که یکی از آن‌ها دستگاه فیزیوتراپی خودکار برای توانبخشی زانو است. 

این دستگاه که قابل حمل است به بیمار کمک می‌کند تا سرعت حرکت و زمان انجام تمرین را تنظیم کند. این دستگاه مجهز به حسگرهای حرکتی می‌باشد که با استفاده از آن‌ها می‌تواند حرکات عضلات و زانو را تشخیص دهد. این حسگرها می‌توانند حرکات پا را مدیریت کنند. فیزیوتراپیست می‌تواند بر روی نمایشگر عملکرد دستگاه را مشاهده کند. چراکه دستگاه با یک رابط کاربری گرافیکی به نمایشگر متصل است.

راه های ارتباطی با مرکز فیزیوتراپی تندیس

شماره تماس : ۰۲۱۷۵۲۵۴۰۰۰

آدرس : خیابان جردن ، بالاتر از اسفندیار ، خیابان تندیس، پلاک ۲

پیج اینستاگرام فیزیوتراپی تندیس

روش دیگری وجود دارد که از آن به عنوان یک روش ناکارآمد یاد می‌کنند، اما در مراکز فیزیوتراپی در حال انجام است. این روش فیزیوتراپی با لیزر است که در آن با استفاده از لیزر کم‌قدرت سعی در کاهش درد در زانوی بیمار می‌کنند.

درنهایت فیزیوتراپ به بیمار یک سری تمرین‌های خانگی می‌دهد که علاوه بر تمرین در کلینیک، آن‌ها را در منزل انجام دهد. این تمرین‌های خانگی می‌توانند به روند درمان سرعت بیشتری ببخشند و بیمار باید بداند که انجام دادن آن‌ها به نفع خود اوست. هنگامی‌که فیزیوتراپ متوجه شود که فرد به بهبودی نزدیک‌تر شده این تمرینات را مستمر کرده و تمرکز خود را بر روی یک عضله‌ی خاص منعطف خواهد کرد.

فیزیوتراپی برای زانو چیست؟

مجموعه ای از تمرینات توصیه شده توسط فیزیوتراپیست برای درمان دردهای مختلف ناشی از زانو مانند تورم، التهاب، آسیب، درمان بعد از عمل و … میباشد.

تمرینات فیزیوتراپی به بیمار کمک می کند تا توانایی خود را برای انجام فعالیت های عادی بازیابند. ممکن است روند درمان با فیزیوتراپی مدتی طول بکشد، اما نتایج آن موثر و دائمی خواهد بود.

انواع فیزیوتراپی زانو:

زانو را می توان بزرگترین و همچنین آسیب پذیرترین مفصل بدن دانست که در اثر ورزش و حرکات نادرست می‌تواند بسیار آسیب پذیر باشد. فیزیوتراپی زانو می‌تواند تا حد چشمگیری به کاهش درد و تورم دردهای زانو و بهبود عملکرد مفاصل آن کمک کند.

 فیزیوتراپیست ها بسته به میزان درد زانو علاوه بر تمرینات، چندین روش درمانی دیگر را روی زانو‌ها انجام می دهند.

 انواع فیزیوتراپی زانو عبارت است از:

  • روش اولتراسوند
  • مگنت تراپی
  • حرارت یا سرما درمانی
  • ماساژ بافت نرم.
  • الکتروتراپی
  • حرکات کششی که باعث افزایش تحرک مفاصل و زانو می شوند.

انواع فیزیوتراپی زانو

فواید فیزیوتراپی زانو چیست؟

هدف نهایی از انجام فیزیوتراپی کاهش درد و یا بازیابی قدرت جسمی سابق در فرد آسیب دیده می باشد. جلسات فیزیوتراپی علاوه بر اینکه به شما کمک می کند تا بتوانید قدرت بدنی گذشته خود را بازیابید به شما کمک خواهند کرد تا بتوانید دوباره به انجام فعالیت‌های روزمره و عادی خود بازگردید. یکی از آسیب های رایج که سبب مراجعه اغلب بیماران به مراکز فیزیوتراپی میشود زانو درد است.

از انواع تکنیک ها و روش های فیزیوتراپی می توان برای درمان زانو درد استفاده کرد که هدف نهایی تمامی آنها افزایش استقامت ماهیچه های زانوی شما و همچنین بهبود تحرک آنها است. فیزیوتراپیست ها به شما آموزش میدهند که چگونه باید این حرکات درمانی را به شکلی صحیح اجرا کنید. فیزیوتراپی حتی در مواردی می‌تواند به شما کمک کند که مواردی همچون آسیب منیسک را بدون جراحی درمان کنید.

 بزرگترین مزیت فیزیوتراپی این است که بعد از گذراندن آموزش‌های لازم نزد فیزیوتراپیست شما می توانید حتی ادامه جلسات ریکاوری خود را به راحتی در منزلتان انجام دهید. البته باید به این موضوع نیز توجه داشته باشید که ممکن است روش‌های درمانی که فیزیوتراپیست برای یک فرد در نظر می گیرد با فردی دیگر که به‌علت همان درد به فیزیوتراپی مراجعه کرده است متفاوت باشد پس بسیار مهم و ضروری است که حتماً به فیزیوتراپی مراجعه کنید تا برنامه کاملاً شخصی سازی شده‌ای برای شما بنویسند.

فیزیوتراپی و توانبخشی بعد از تعویض مفصل زانو:

عمل تعویض مفصل زانو یا جایگزینی کامل زانو (TKR) معمولا به عنوان یک گزینه درمانی جراحی برای آرتروز پیشرفته مفصل زانو انجام می شود. در حین این نوع جراحی، مفصل زانو با مواد مصنوعی جایگزین می شود. یکی از معجزاتی که بعد از جراحی تعویض مفصل زانو ره میدهد، بازگرداندن تحرک و استقلالی است  فرد مصدوم قبلً از ابتلا به آرتروز زانو داشته است. 

علاوه بر استراحت کافی و مدیریت درد پس از جراحی، مسیر بهبودی پس از تعویض کامل زانو شامل انجام تمرینات سبک و تکنیک‌های فیزیوتراپی میشود  که به بهبودی پس از جراحی بسیار کمک می‌کند. البته توجه شود که مشارکت شما در روند بهبودی برای موفقیت طولانی مدت جراحی تعویض زانو بسیار مهم است.

در بسیاری از مطالعات که تاثیر فیزیوتراپی بعد از جراحی تعویض مفصل زانو مورد بررسی قرار گرفته است، مشخص شده است که متدهای فیزیوتراپی مانند آب درمانی، تمرینات تعادلی و … در روند درمان بسیار مفید هستند.

در فرآیند توانبخشی زانو چهار مرحله اصلی وجود دارد که عبارتند از:

  • انجام حرکات مشترک
  • حفظ قدرت عضلانی پایدار
  • به دست آوردن قدرت دینامیکی در حین حرکت
  • دستیابی به ثبات و پایداری مفاصل

هدف از توانبخشی پس از جراحی زانو جلوگیری از خطرات ناشی از استراحت مطلق بعد جراحی و کمک به فعال کردن دامنه حرکتی با عملکرد مناسب و تقویت عضلات زانو برای دستیابی به فعالیت مستقل در زندگی روزمره است. فیزیوتراپی پس از جراحی زانو به شما کمک می کند تا یک برنامه درمانی فردی داشته باشید تا بتوانید دوباره به بهترین و موثرترین شکل ممکن بتواند دوباره انجام فعالیت های روزمره خود را از سر گیرید.برای مطالعه کامل مقاله فیزیوتراپی زانو بعد از تعویض مفصل زانو کافیست این مقاله را مطالعه نمایید .

درمان زانو درد با فیزیوتراپی

زانو مستعدترین مفصل بدن در برابر آسیب‌دیدگی ناشی از ورزش و استرس است. فیزیوتراپی زانو به کاهش درد، تورم آرتروز و بهبود عملکرد مفصل زانو کمک می‌کند و همچنین در بازتوانی مفصل زانو بعد از جراحی نیز بسیار موثر است. فیزیوتراپی زانو به مجموعه ای از تمرینات توصیه شده توسط فیزیوتراپیست به منظور درمان دردهای مختلف زانو اعم از (تورم، التهاب، آسیب، درمان بعد از عمل و غیره) گفته میشود که در نهایت به توانبخشی شما منجر میگردد.

  تمرینات فیزیوتراپی به بیمار کمک می کند تا فعالیت های عادی خود را بازیابید البته بهبودی به واسطه متد درمانی فیزیوتراپی مدتی طول می کشد، اما نتایج آن موثر و دائمی خواهد بود.

روش های زیادی برای تسکین زانو درد به واسطه فیزیوتراپی وجود دارد. بر اساس میزان درد و وضعیت بیمار، فیزیوتراپیست روش مناسب درمان و مهمترین درمان را برای شما تعیین می کند.

روش های مورد استفاده برای رهایی از مشکلات زانو به واسطه فیزیوتراپی عبارتند از:

  • تمرینات ورزشی

شامل مجموعه ای از فعالیت ها و مهارت های ورزشی است که بیمار با کمک و راهنمایی فیزیوتراپیست انجام می دهد.این تمرینات با هدف تقویت عضلات زانو و انعطاف پذیری و همچنین کمک به رهایی از دردهای حاد تا زمان توانبخشی بیمار و حرکت وی زیر نظر فیزیوتراپیست انجام می شود.

  • ماساژ درمانی

در این روش فیزیوتراپیست بافت های نرم اطراف زانو را ماساژ می دهد و گاهی مفصل زانو را حرکت می دهد و در این روش هر یک جلسه حداقل ۲۰ دقیقه طول می کشد تا نتیجه مطلوب حاصل شود.

  • سرما درمانی و گرما درمانی

یکی از مهم ترین روش های فیزیوتراپی برای توانبخشی زانو استفاده از روش گرما و سرما درمانی است که در آن فیزیوتراپیست بر اساس شرایط بیمار کمپرس آب گرم یا سرد را روی زانو قرار می دهد و از این طریق عضلات زانوهایتان را تقویت میکند.

  • دستگاه ها و فناوری های مدرن

این روش عمدتاً متکی بر تشخیص است و در طی آن براساس نوع دردی که بیمار از آن رنج می‌برد دستگاه مناسب با شرایط وی انتخاب می‌شود، دستگاه ها و فناوری های مدرن فیزیوتراپی عبارتند از دستگاه تحریک الکتریکی یا دستگاه اولتراسوند.

برای مطالعه کامل مقاله درمان درد زانو با فیزیوتراپی میتوانید این مقاله را از بخش بلاگ وبسایت فیزیوتراپی تندیس مطالعه نمایید .

0/5 (0 نظر)

پیام بگذارید